Wednesday, 9 October 2013

Rumah oo Rumah . . .

Assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera,

Pukul 4.00 pagi aku terjaga kerana dek kepanasan yg teramat sangat . . . jadi sejenak aku befikir untuk mencoretkan sedikit lah di blog ini.

Minggu ni rasanya adalah minggu perpindahan rumah sewa kot pabila 5 orang kawan termasuk aku yang akan berpindah ke rumah baru. Pelbagai alasan kenapa diorang ni nak sangat pindah . . . Macam aku, well ... alasan yang memang famous gila, iaitu 'Ekonomi' ! Buat masa ini aku hidup di rumah sewa yang sewanya ditetapkan RM1300 sebulan (Rumah semi-d, 2 tingkat, kosong tapi baru). Tinggal bersama-sama 10 classmates yg lain jadi kami perlu membayar RM110 seorang/sebulan. Campur bil 'utilities' yang aggarannya RM40 seorang, bayaran sebulan adalah paling kurang RM150. So, untuk hadapi bayaran sebegini mmg la agak membebankan. Apa yang lagi teruk, bil air & api selalu lewat tiba, hinggakan beberapa kali menjadi kes tunggakkan. Kata mereka, "Rumah kamu semua ni masih baru lagi, jadi delivery bil belum boleh diselaraskan lagi". Maybe betul apa yang mereka kata, so buat ape nak bertelagah. Banyak kali mengadu pun masih itu juga jawapan yg diberi.

Solutionnya adalah, berpindah ke rumah sewa yg lebih murah. So, dengan bantuan girlfriend, dapatlah aku menyewa bilik dengan harga RM90 sebulan. Utilities bill mereka pun murah RM10 dari kadar rumah sewa lama. Cuma rumah apartment kan . . . apa sahaja yang korang harapkan cuma kondisi rumah yang elok.

Untuk kes girlfriend aku pula, rumah diorang ni ada banyak kerosakkan. Sebagai contoh, pintu grill yang rosak dan mudah dikepak, tombol pintu bilik yang rosak, lampu dapur yang tidak menyala, mesin basuh yang uzur, dan ada jubin lantai yang pecah. Semua kerosakkan ni telah diadu pada owner, balas beliau (owner) "Biasalah, rumah murah . . ." dan beliau tidak endahkan langsung masalah2 tersebut. Baginya, ramai lagi yang sanggup menyewa rumahnya dengan kondisi sebegitu. Solutionnya, mereka pun ambil keputusan untuk berpindah.

Jadi, nasihat aku . . . bila nak pilih rumah sewa tu, ukurlah baju dibadan sendiri. Aku ni buat silap kerana ikutkan kawan. Korang x perlu la ikut kawan2 nih . . . hidup ni mesti berdikari. Belajar berdiri diatas kaki sendiri. Dan sebelum masuk rumah, periksa dulu keadaan rumah . . . kalau ada kerosakkan, deal dengan owner untuk repair . . . barulah sign agreement. okay ?

Dah, itu aje ye . . . aku pun nak pi mandi ni. bye2